Yabani Kiraz (Cerasus avium)

Rosaceae (Gülgiller) familyasından Türkiye’de 10 kadar Cerasus türü bulunmaktadır. Cerasus avium (L.) Moench. (Syn: Prunus avium L.) (Kiraz), C.vulgaris Miller (Syn: P.cerasus L.) (Vişne), C.microcarpa (C.A.Meyer) Boiss. (Yabani Kiraz), C.padus (L.) DC. (Kuş Kirazı) türlerinin meyveleri yenir. Kirazın meyve ve tohumları, sapı kullanılmaktadır. Ülkemizde 1947 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 20.200 ton/yıl’dır. 

Bileşiminde, potasyum tuzları ve tanen taşımaktadır. İdrar artırıcı, kabız ve kuvvet verici etkiye sahiptir. Kiraz ağacı kabuğu, kabız ve ateş düşürücü, yaprakları müshil ve çiçekleri göğüs yumuşatıcı etkilerinden dolayı halk arasında kullanılmaktadır. Az da olsa dış satımı yapılmaktadır. 

TSE tarafından 793 sayılı taze kiraz ve vişneyi kapsayan standart yapılmıştır.

Cerasus_avium2.JPG
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı