Yabani Kiraz (Cerasus avium)
Rosaceae (Gülgiller) familyasından Türkiye’de 10 kadar
Cerasus türü bulunmaktadır. Cerasus avium (L.) Moench. (Syn: Prunus
avium L.) (Kiraz), C.vulgaris Miller (Syn: P.cerasus
L.) (Vişne), C.microcarpa (C.A.Meyer) Boiss. (Yabani
Kiraz), C.padus (L.) DC. (Kuş Kirazı) türlerinin meyveleri yenir.
Kirazın meyve ve tohumları, sapı kullanılmaktadır. Ülkemizde 1947 ha. alanda
yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 20.200 ton/yıl’dır.
Bileşiminde, potasyum
tuzları ve tanen taşımaktadır. İdrar artırıcı, kabız ve kuvvet verici etkiye
sahiptir. Kiraz ağacı kabuğu, kabız ve ateş düşürücü, yaprakları müshil ve çiçekleri
göğüs yumuşatıcı etkilerinden dolayı halk arasında kullanılmaktadır. Az da olsa
dış satımı yapılmaktadır.
TSE tarafından 793 sayılı taze kiraz ve vişneyi
kapsayan standart yapılmıştır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı