Yabani Elma (Malus sylvestris)

Rosaceae (Gülgiller) familyasının bir türü olan Malus sylvestris Miller Türkiye’de 192 ha. alanda yayılış gösterir ve tahmini potansiyeli 21.520 ton/yıl’dır. 

Meyveleri ve tohumları kullanılmaktadır. Elmada, glucid (%12,6), protid (% 0,3), su (% 84,3),lif (%2,5), lipid (% 0,3) bulunur. C vitamini başta olmak üzere, B1, B2, PP, B5, B9, provitamin A (Karoten) ve E vitaminleri de vardır. Potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir, manganez gibi oligo-elementler bulunmaktadır. Elma, böbreklerin temizlenmesinde, baş ağrısının tedavisinde, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmede, kan şekerini kontrol altında tutmada, romatizma, gut hastalığı ve uykusuzluğun tedavisinde, barsaklardaki parazitlerin dökülmesinde, yorgunluk ve kabızın giderilmesinde kullanılmaktadır. 

TSE tarafından 100 sayılı standardı yapılmıştır.

Malus.JPG
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı