Yabani Elma (Malus sylvestris)
Rosaceae (Gülgiller) familyasının bir türü olan Malus
sylvestris Miller Türkiye’de 192 ha. alanda yayılış gösterir ve tahmini
potansiyeli 21.520 ton/yıl’dır.
Meyveleri ve tohumları kullanılmaktadır.
Elmada, glucid (%12,6), protid (% 0,3), su (% 84,3),lif (%2,5), lipid (% 0,3)
bulunur. C vitamini başta olmak üzere, B1, B2, PP, B5, B9, provitamin A
(Karoten) ve E vitaminleri de vardır. Potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko,
demir, manganez gibi oligo-elementler bulunmaktadır. Elma, böbreklerin
temizlenmesinde, baş ağrısının tedavisinde, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmede,
kan şekerini kontrol altında tutmada, romatizma, gut hastalığı ve uykusuzluğun
tedavisinde, barsaklardaki parazitlerin dökülmesinde, yorgunluk ve kabızın
giderilmesinde kullanılmaktadır.
TSE tarafından 100 sayılı standardı yapılmıştır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı