Mahlep (Cerasus mahaleb)

Rosaceae (Gülgiller) familyasının bir türü olan Prunus mahaleb L. (Syn: Cerasus mahaleb (L.) Mill.)’in tohumları kullanılmaktadır. Ülkemizde 1.060 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 1.200 ton/yıl’dır. 

Mahlep tohumlarının distilasyonu sonucunda işleme giren tohum ağırlığının % 27-36’sı kadar yağ ve kumarin elde edilir. Yağda;%35 oranında eleostarin asidi ve bu asidin gliseridini taşır. Elde edilen yağ özellikle boya ve ilaç sanayiinde geniş kullanım alanı bulmaktadır. Yağının suya dayanıklılığı nedeniyle gemi boyalarının imalinde kullanılır. Kozmetik sanayiinde ise, bazı kozmetiklerin ince toz haline getirilerek renklendirilmesinde geniş kullanım alanı bulmaktadır. Dinlendirici ve ferahlatıcı özelliklerinden dolayı ilaç sanayiinde bazı toniklerin, tabletlerin ve antibiyotiklerin üretiminde ve sınırlı olarak da bulanık suların yabancı maddelerinin flotasyonunda ayrılmayı hızlandırmakta kullanılmaktadır. 

Mahlep meyvelerinin tohumları toz haline getirilerek pasta ve çöreklerin yapımında koku verici olarak kullanılır. Ayrıca tıbbi amaçla şeker hastalığının tedavisinde ve özellikle Arap ülkelerinde sıtmaya karşı mahlep meyveleri kullanılmaktadır. Mahlep tohumları drog olarak ferahlatıcı, serinletici, bünyeyi kuvvetlendirici ve şeker hastalığını tedavi edicidir. TSE tarafından 1049 sayılı mahlep standardı hazırlanmıştır. Başta S.Arabistan, Suriye, Libya olmak üzere 24 ülkeye ihraç edilmektedir.

Cerasus_mahaleb.jpg
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı