Lavanta (Lavandula spp.)

Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının bir cinsi olan lavantalardan, dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür Lavandula officinalis L. ve L. angustifolia Mill. subsp. angustifolia (Syn: L. spica L.) olup, bunların içinden L. angustifolia Mill. subsp. angustifolia ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Yayılış miktarı ve yıllık potansiyeli ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Bitkinin tıbbi amaçla taze çiçekli dal uçları, parfümeri ve kozmetik sanayii için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları kullanılmaktadır. Lavanta bitkisinin taze çiçekli dal uçlarının, su buharı distilasyonu ile uçucu yağ elde edilmektedir. %0,5-1 oranında “oleum lavandulae” adı verilen bir uçucu yağ elde edilmektedir. Bu uçucu yağın %30-40’ı linalol ve %35-55’i de linalil asetat’tır. Bunların dışında okaliptol, borneol, geraniol, limonen, sineol gibi maddeler bu yağların bileşenleridir. 

İlaç sanayiinde bazı preparatlara koku vermede, merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır. Sanayide parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon, koku verici, kokulu banyo sabunu ve köpüklerin yapımında kullanılmaktadır. Drog olarak, sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir. Standardı yoktur.

lavanta.jpg
Foto. Kaynağı: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lavanta