Lavanta (Lavandula spp.)
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının bir cinsi olan
lavantalardan, dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür Lavandula
officinalis L. ve L. angustifolia Mill. subsp.
angustifolia (Syn: L. spica L.) olup, bunların içinden L.
angustifolia Mill. subsp. angustifolia ülkemizde doğal
olarak yetişmektedir. Yayılış miktarı ve yıllık potansiyeli ile ilgili bir çalışma
yapılmamıştır. Bitkinin tıbbi amaçla taze çiçekli dal uçları, parfümeri ve
kozmetik sanayii için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları kullanılmaktadır.
Lavanta bitkisinin taze çiçekli dal uçlarının, su buharı distilasyonu ile uçucu
yağ elde edilmektedir. %0,5-1 oranında “oleum lavandulae” adı verilen bir uçucu
yağ elde edilmektedir. Bu uçucu yağın %30-40’ı linalol ve %35-55’i de linalil
asetat’tır. Bunların dışında okaliptol, borneol, geraniol, limonen, sineol gibi
maddeler bu yağların bileşenleridir.
İlaç sanayiinde bazı preparatlara koku
vermede, merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır.
Sanayide parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon, koku verici, kokulu
banyo sabunu ve köpüklerin yapımında kullanılmaktadır. Drog olarak, sivilceler,
astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı
cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine
karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir. Standardı yoktur.

Foto. Kaynağı: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lavanta