Kuşburnu (Rosa canina)

Rosaceae (Gülgiller) familyasından olup halk arasında Kuşburnu olarak bilinmekte, Anadolu’da 7 türü doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde 49.345 ha. alanda yayılış göstermektedir. Tahmini potansiyeli 578.470 kg/yıl’dır. 

Rosa sp. nin meyvelerine kuşburnu denilmektedir. Kuşburnu iyi bir vitamin kaynağı olup, başta C vitamini olmak üzere, B1, B2, E ve K vitaminlerini de yüksek oranda içerir. Kuşburnu, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi elementleri içermesi yanında, yüksek oranda şeker (%11,3) ve %9,8 kuru madde oranında protein içermektedir. Gıda sanayiinde değişik ürünlere (reçel, marmelat, püre, komposto v.s) işlendiği gibi, gıdaların vitamince zenginleştirilmesinde (bebek gıdaları, değişik meyve suları, yoğurt, süt vs.) geniş ölçüde kullanılmakta, ilaç ve kozmetik sanayiinde de değişik amaçlar için kullanım alanları bulmaktadır. Bu amaçlar için kullanılan türler; R.canina L., R.dumalis Bechst subsp. boissieri (Crepin) Ö. Nilsson var. antalyensi (Manden.) Ö. Nilsson, R.dumalis Bechst subsp. boissieri (Crepin) Ö.Nilsson var. boissieri, R.montana Chaix, R.pulverulenta Bieb. olarak sayılabilir. İlaç sanayiinde vitamin C ve proantosiyadin üretiminde kullanılmaktadır. Gıdalarda renk maddesi olarak kullanılan karoten pigmenti üretiminde de kullanılmaktadır. Etken madde olarak, kuru madde oranı %20,4-31,1 tanin ve boyar madde oranı % 0,59-2,10, vitamin C oranı 359-625 mg., catechins oranı 381-1175 mg., vitamin U miktarı 8,5mg/100g, karotenoid olarak 3 karoten (lycopene, zeta- karotene, beta-karotene) ve 6 xanthopylls bulunmaktadır. Kabız ve kuvvet verici etkilere sahiptir. 

TSE tarafından 3705 sayılı standartla taze meyvelerin özellikleri ortaya konulmuştur.

Rosa_canina1.JPG

Rosa_canina2.JPG
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı