Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua)
Fabaceae (Baklagiller) familyasının bir türü olan Ceratonia siliqua L.
ülkemizde Harnup veya Keçiboynuzu olarak tanımlanır. 21.816 ha. lık bir alanda
yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 554.350 ton/yıl’dır.
Meyve ve tohumları
kullanılan kısımlarıdır. Meyvelerde % 40-50 oranında şekerler, (glikoz,
fruktoz, sakkaroz) pektin, bitkisel öz, %1,8 bitkisel sepi maddeleri, %1,3 oranında
serbest yağ asitleri, %14,9 su, %5,9 azot bileşikleri, %1,3 ham yağ, % 6,4 selüloz
ile %2-4 kül bulunur. Tohumlarda ise, % 60 oranında protein, proferin veya
terefin (açık sarı renkli, şeker veya nişasta bulundurmadığından şeker hastaları
için ideal gıda maddesi olan bir madde), yağ ve bir miktarda taragasol
bulunmaktadır. İlaç sanayiinde meyveden hazırlanan preparatların bileşimine
girmekte ve tohumlarından elde edilen taragasol adlı madde ise tıpkı kitre zamkı
gibi, kıvam verici, yapıştırıcı, süspansiyon yapıcı olarak kullanıldığı gibi
tekstil sanayiinde de kumaş boyalarında sabitleştirici olarak kumaşların
aprelenmesinde kullanılır. Oje imalatında da yararlanılmaktadır. Tohumlarında
bulunan proferin ve tereferin sebebiyle şeker hastalarına gıda maddeleri hazırlanmasında
faydalanılır. İçki sanayiinde, ispirto ve rom imalinde meyveleri kullanılmakta
ve bazı öksürük şuruplarının bileşimine girmektedir. Çiğneme tütünlerinin içine
tat vermek için katılmaktadır. Drog olarak ishal kesici, öksürük kesici, bronşları
açıcı, idrar söktürücü etkisi vardır.
TSE tarafından 2907 sayılı keçiboynuzu
standardı yapılmıştır. 9019 sayılı standartla ekim için harnup tohumu ve 9273
sayılı keçiboynuzu unlarını kapsayan standart getirilmiştir. İsviçre, ABD,
Yunanistan başta olmak üzere toplam 16 ülkeye ihracatı yapılmaktadır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı