Karabaş Otu (Lavandula spp.)
Labiatae (Lamiaceae) (Ballıbabagiller) familyasının bir türü
olan Lavandula stoechas L.’nin herbası kullanılır. Ülkemizde
10.135 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 69.400 ton/yıl’dır.
İki
alt türe ayrılmıştır. Bunlar L. stoechas L. subsp. stoechas
ve L. stoechas L. subsp. cariensis (Boiss)
Rozeira’dır. Glikozit, saponinler ve uçucu yağ taşımaktadır. Oldukça önem
verilen bir drogdur. Ağrı kesici, antiseptik, yara iyi edici, yatıştırıcı (astım
ve sarada) balgam söktürücü, idrar yolları iltihaplarını giderici, egzama yaralarını
iyi edici, sinir ve kalp kuvvetlendirici gibi etkileri nedeniyle geniş bir
kullanış alanı bulmuştur. Karabaş otu bitkisinin toprak üstü kısımlarının su
buharı distilasyonu ile karabaş uçucu yağı elde edilir. Bu yağ kafur, fenkon,
borneol, terpinol, sineol gibi bileşikler taşımaktadır. Standardı mevcut değildir.

Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı