Karabaş Otu (Lavandula spp.)

Labiatae (Lamiaceae) (Ballıbabagiller) familyasının bir türü olan Lavandula stoechas L.’nin herbası kullanılır. Ülkemizde 10.135 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 69.400 ton/yıl’dır. 

İki alt türe ayrılmıştır. Bunlar L. stoechas L. subsp. stoechas ve L. stoechas L. subsp. cariensis (Boiss) Rozeira’dır. Glikozit, saponinler ve uçucu yağ taşımaktadır. Oldukça önem verilen bir drogdur. Ağrı kesici, antiseptik, yara iyi edici, yatıştırıcı (astım ve sarada) balgam söktürücü, idrar yolları iltihaplarını giderici, egzama yaralarını iyi edici, sinir ve kalp kuvvetlendirici gibi etkileri nedeniyle geniş bir kullanış alanı bulmuştur. Karabaş otu bitkisinin toprak üstü kısımlarının su buharı distilasyonu ile karabaş uçucu yağı elde edilir. Bu yağ kafur, fenkon, borneol, terpinol, sineol gibi bileşikler taşımaktadır. Standardı mevcut değildir.

Lavandula_stoechas.JPG
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı