Bu siteye sunucudaki güvenli bir tarayıcıdan erişmeye çalışıyor olabilirsiniz. Lütfen betikleri etkinleştirin ve bu sayfayı yeniden yükleyin.
Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla
Animasyonları Kapat
Animasyonları Aç
Takip Et
Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi
Şu anda seçili
Defne (Laurus nobilis)
Tarayıcınızda JavaScript etkin değil gibi görünüyor. Lütfen JavaScript'i etkinleştirin ve yeniden deneyin.
Sık Kullanılanlar
Haberler
Duyurular
Site İçeriği
Sayfa İçeriği
Defne (
Laurus nobilis
)
Lauraceae (Defnegiller) familyasının 40 cinsi ve yaklaşık 1000 türünün en önemlilerinden olan halk arasında Defne olarak bilinen
Laurus nobilis
L.bitkisinin yapraklarıdır. Bitkinin yaprakları, tohumları ve odunu kullanılmaktadır. Ülkemizde 131.862 ha. alanda yayılış yapar. Tahmini potansiyeli 12.201.326 kg/yıl’dır.
Yaprak ve meyvelerin su buharı ile distilasyonu sonucunda; % 2-3 oranında uçucu yağ elde edilmektedir. Bu uçucu yağın ise % 45-50’si okaliptol, % 30’u geraniol ve sitronelial, % 5’i öjenol, metil öjenol ve asetil öjenol’dir. Ülkemizde defne yaprakları genellikle kurutularak ihraç edilmektedir. Yağı ilaç ve kozmetik sanayiinde özellikle sabun imalinde kullanılmaktadır. Ayrıca çorba, pasta, şekerleme, sucuk ve etlerin tatlandırılmasında da geniş çapta kullanılmaktadır. Uçucu yağında bulunan okaliptol ve öjenolün bu yapraklara kazandırdığı konservan etkiden dolayı konservecilikte yararlanılmaktadır. Drog özellikleri ise; sindirim sistemini harekete geçirici, mide barsak gazlarını giderici, idrar söktürücü ve haricen kullanıldığında anestezik etkisi vardır. TSE tarafından hazırlanan 1017-ISO 6576 sayılı standartla defne yaprağı, 5205 sayılı standartla da defne yaprağı eteri yağıyla ilgili hususlar belirtilmiştir. Önemli döviz kaynaklarımızdan defne yaprağı ile yağı olarak iki ayrı tarife pozisyonu altında dış ticareti yapılmaktadır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı