Ceviz (Juglans spp.)
Juglandaceae
(Cevizgiller) familyasının Juglans regia L. türünün kurutulmuş
yaprakları, meyveleri ve odunu kullanılmaktadır. Ülkemizde yabani olarak yetiştiği
gibi kültür yoluyla da yetiştirilmektedir. Cevizin yayılışı 13.460 ha. dır.
Tahmini potansiyeli 1.299.100 kg/yıl’dır. Yapraklarının bileşiminde, tanen, uçucu
yağ ve acı lezzetli boyar madde (Juglon) bulunmaktadır. Çok kullanılan bir halk
ilacıdır. İştah açıcı, kabız, kan şekerini düşürücü, kuvvet verici etkileri
vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı
veya taze meyvenin üzerindeki yeşil kabuk ile; yün, pamuk veya ipek iplikler
kahve rengine boyanır. Anadolu cevizlerinin %70 civarında yağ taşıdığı tespit
edilmiştir. Ceviz yağı tedavide müshil ve safra artırıcı olarak, ceviz meyvesi şeker
hastalarına gıda olarak verilmektedir. TSE tarafından, 151 sayılı standartla
ceviz kütük ve tomrukları, 1275 sayılı standartla kabuklu ceviz, 1276 sayılı
standartla ceviz içi, 7461 sayılı standartla ekim için ceviz tohumu ile ilgili
standartlar ortaya konulmuştur.


Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı