Ceviz (Juglans spp.)

Juglandaceae (Cevizgiller) familyasının Juglans regia L. türünün kurutulmuş yaprakları, meyveleri ve odunu kullanılmaktadır. Ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi kültür yoluyla da yetiştirilmektedir. Cevizin yayılışı 13.460 ha. dır. 

Tahmini potansiyeli 1.299.100 kg/yıl’dır. Yapraklarının bileşiminde, tanen, uçucu yağ ve acı lezzetli boyar madde (Juglon) bulunmaktadır. Çok kullanılan bir halk ilacıdır. İştah açıcı, kabız, kan şekerini düşürücü, kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı veya taze meyvenin üzerindeki yeşil kabuk ile; yün, pamuk veya ipek iplikler kahve rengine boyanır. Anadolu cevizlerinin %70 civarında yağ taşıdığı tespit edilmiştir. Ceviz yağı tedavide müshil ve safra artırıcı olarak, ceviz meyvesi şeker hastalarına gıda olarak verilmektedir. TSE tarafından, 151 sayılı standartla ceviz kütük ve tomrukları, 1275 sayılı standartla kabuklu ceviz, 1276 sayılı standartla ceviz içi, 7461 sayılı standartla ekim için ceviz tohumu ile ilgili standartlar ortaya konulmuştur.

Juglans_regia.JPG

Juglans_regia2.jpg
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı