Biberiye (Rosmarinus officinalis L.)
Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasının Rosmarinus
officinalis L. türü çalımsı formdadır. Bitkilerin çiçekli dal ve
ibreleri kullanılmaktadır. Ülkemizde 10.118 ha. alanda yayılış gösterir.
Tahmini potansiyeli 4.038.323 ton/yıl’dır.
Biberiye yapraklarının su buharı
distilasyonu sonucunda %1-2 oranında uçucu yağ, % 8 tanen ve acı madde elde
edilir. Uçucu yağda ise; % 20 kadar borneol ve bornil asetat, %5 -12 kâfur, %
15-30 sineol ve bir miktarda pinen bulunmaktadır. İlaç sanayinde haricen
kullanılan preparatların terkibine girer. Hazım sistemini uyarıcı ve safra
artırıcı şurupların bileşiminde yer alır. Kelliği önleyici saç losyonlarının
yapımında da kullanılır. Uçucu yağından haricen uyarıcı olarak
faydalanılmaktadır. Drog olarak, mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü,
safra artırıcı ve haricen uyarıcı özellikleri vardır. Haricen romatizma
ağrılarını dindirici olarak kullanılır. TSE tarafından baharat olarak kullanımı
için 11126-ISO 11164 sayılı ve eteri yağları (biberiye yağı) için ise ISO 1342
sayılı standartlar yapılmıştır.

Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı