Ardıç (Juniperus spp.)
Cupressaceae (Servigiller) familyasının bir türü olan Juniperus
communis L. subsp. nana’nın meyvesidir. Ülkemizde 285.381
ha. alanda yayılışı bulunmaktadır. Tahmini potansiyeli 1.328.025 kg/yıl’dır.
Ardıç meyvelerinin distilasyonu sonucunda; % 0,5-2 uçucu yağlar, yaklaşık %10
reçineler ve % 33 oranında da şekerler elde edilmektedir. Ana bileşiği oluşturan
uçucu yağ ise B-pinen, kampen, p-mentan, p-simenerol, terpinen, terpinol,
juniperin (acı madde), izopromik, formik ve asetik asitlerden oluşmuştur. Bazı
deri hastalıkları ve kelliğe karşı kullanılan ilaçların üretiminde kullanıldıkları
gibi, içki sanayiinde de geniş oranda cin ve bazı diğer alkollü içkilerin üretiminde
yararlanılmaktadır. Drog olarak özellikleri ise, olgun ardıç meyvelerinden elde
edilen yağ idrar söktürücü, mide ve barsak gazlarını giderici, hazmettirici,
antiseptik, akut veya kronik mesane iltihapları ile gut ve romatizmal ağrıları
giderici, saç dökülmesini önleyici özellikleri vardır.
TSE tarafından 9498-ISO
73777 sayılı standartla ardıç meyvesi, 5364-ISO 7378 sayılı standartla da ardıç
kozalağı için standartları hazırlanmıştır. Ardıç meyvesinin Irak, ABD, Fransa
başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılmaktadır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı