Andız (Juniperus drupacea)

Cupressaceae (Servigiller) familyasının Juniperus drupacea Lab. türünün olgun meyveleri (kozalakları) kullanılır. Ülkemizde 2.445 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 30.000 ton/yıl’dır. 

Dağ köylerinde genç kozalakların su ile kaynatılması sonucu “Andız Pekmezi” elde edilir. Bu ekstre taşıdığı şekerler ve vitaminler nedeniyle kuvvet verici ve afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Toz edilmiş kozalak bal ile karıştırılarak dahilen kurt düşürücü olarak alınır.

J. drupacea Lab. türünün dal ve gövde parçalarının yakılması ile andız katranı elde edilir. Siyah renkli, şurup kıvamında, özel ve keskin kokulu bir sıvıdır. Dâhilen solunum ve idrar yolları hastalıklarına karşı tek başına veya Çörekotu yağı ile karıştırılarak hap halinde alınır. Haricen hayvanların deri hastalıklarına karşı kullanılır. Arı kovanlarında oluşan mantar hastalıklarına karşı tütsüsü kullanılır. Andız ağacının odunu hoş kokulu olduğundan ağızlık ve sandık imalatında kullanılır. Standardı bulunmamaktadır.

Juniperus_drupacea.JPG
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı