Andız (Juniperus drupacea)
Cupressaceae (Servigiller) familyasının Juniperus
drupacea Lab. türünün olgun meyveleri (kozalakları) kullanılır. Ülkemizde
2.445 ha. alanda yayılış gösterir. Tahmini potansiyeli 30.000 ton/yıl’dır.
Dağ
köylerinde genç kozalakların su ile kaynatılması sonucu “Andız Pekmezi” elde
edilir. Bu ekstre taşıdığı şekerler ve vitaminler nedeniyle kuvvet verici ve
afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Toz edilmiş kozalak bal ile karıştırılarak
dahilen kurt düşürücü olarak alınır.
J. drupacea Lab. türünün dal
ve gövde parçalarının yakılması ile andız katranı elde edilir. Siyah renkli, şurup
kıvamında, özel ve keskin kokulu bir sıvıdır. Dâhilen solunum ve idrar yolları
hastalıklarına karşı tek başına veya Çörekotu yağı ile karıştırılarak hap
halinde alınır. Haricen hayvanların deri hastalıklarına karşı kullanılır. Arı
kovanlarında oluşan mantar hastalıklarına karşı tütsüsü kullanılır. Andız ağacının
odunu hoş kokulu olduğundan ağızlık ve sandık imalatında kullanılır. Standardı
bulunmamaktadır.
Fotoğraf Kaynağı: Orman Genel Müdürlüğü BİYOD Veritabanı